Tajemnice kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia polska ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego przeróżne tradycje, składniki oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, które typowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest przede wszystkim to, że najważniejszym oraz w najwyższym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z różnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w samej rzeczy wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest smaczna i sycąca.