Potrawy staropolskie ciągle w modzie

Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (które są bardzo doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone przeważnie z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak szablonowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to jedynie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, swoistych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w istocie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film